Friskere enn noen gang før

Hei, venner!

Jeg er ikke borte, jeg leser alle kommentarer som kommer inn samme dag jeg får mail om dem. Men det er med meg som med så mange andre vestibulittbloggere, jo bedre vi bli jo mindre blogger vi. Jeg skal forsøke å ikke gi helt slipp på bloggen, da jeg fortsatt ønsker å hjelpe andre der ute.

Så. La oss oppdatere litt.

Jeg er … veldig bra om dagen. Jeg vet ikke om jeg ville kalt meg selv 100 % frisk, men jeg går heller ikke rundt og tenker at jeg er syk. Jeg har som oftest tilnærmet smertefri sex om dagen. Alt fra null smerte og ømhet til noe ømhet etterpå. Noen ganger føler jeg også at jeg er litt tilbake til ømt både under og etter. Forskjellen er nok at jeg tar ikke så tungt på det lenger!

For det første er det ikke snakk om store smerter, og for det andre kan de forklares på så mange måter, det er ikke nødvendigvis bare vestibulitten som gjør det. Noen ganger er man kanskje ikke tent nok før man starter selve penetreringen. Noen ganger varer han litt lenger enn hva som er godt for meg, og med tanke på størrelsen hans er det da ikke så rart om man er litt øm etterpå, om man legger sammen to og to. Altså: Stor + varer lenge = au. 😉

Ved å ikke lenger ta så tungt på det, merker jeg også at jeg kan gå fra å ha en ganske dårlig dag til å ha en veldig god dag med bare et par dagers mellomrom. Det er rett og slett ikke det store nederlaget lenger, hvis jeg plutselig skulle ha en dårlig dag.

Når det gjelder behandling har jeg veldig lite fokus på det om dagen.. I ny og ne smører jeg meg kanskje med litt Xylocain 5 %. For eksempel før seksuell omgang fordi det var litt ømt sist gang. Bortsett fra det har jeg også Weledaolje stående ved senga og smører meg med den når jeg får lyst. Absolutt ikke hver dag, jeg har egentlig ikke noen fast rutine på det. Jeg føler meg litt ømmere etter mensen, så da smører jeg kanskje, eller hvis jeg hadde en litt dårlig dag dagen før.

hawk-soaring-over-clouds-under-sunset-preview

Alt i alt føler jeg meg friskere enn noen gang før! Kroppen virker som om den fungerer igjen, og det gjør meg veldig lykkelig. Av alt jeg har prøvd, må altså noe ha fungert. Først fikk jeg kontroll over bekkenmusklene slik at jeg selv kunne styre dem til å slippe spenningen, så fikk jeg litt ekstra hjelp av smertestillende kremer, og deretter måtte jeg jobbe med hodet både for å gi slipp på stressende tanker, men også å godta at jeg er frisk, og at å føle litt smerte ikke trenger å være verdens undergang. Nå tenker jeg nesten ikke på vestibulitten lenger, og i alle fall ikke på samme måte som jeg gjorde før! Den finnes, men jeg gidder ikke la den ta over livet mitt.

12 thoughts on “Friskere enn noen gang før

 1. Så utrolig hærlig å høre!
  Jeg er så glad på dine vegner 🙂 Jeg har det litt på samme måte selv nå.
  Det er utrolig godt å ikke føle seg “fanget” av tilstanden lengre. Det å ikke
  gi den så mye makt over seg mentalt gjør også at det fysiske forbedres.
  Man har mye å hente av å jobbe med tankegang og fokus rundt denne krevende tilstanden. Det er ikke noe hyggelig sted å være nede i dypet av vestibulitt og underlivssmerter-gropa.

  Jeg har bare lyst til å si til alle som har denne tilstanden å bryne seg på at DET ER MULIG Å BLI BRA. Jeg husker første gang jeg opplevde å bli bedre (tidligere hadde jeg bare opplevd å bli verre), det var en utrolig befriende følelse. Bedringens vei har vært møysommelig og seig, men det gikk, og nå er jeg bedre enn noen gang. Det gikk seigt fordi det var så lite informasjon og kunnskap om tilstanden. Slike sider som denne er med på å spre nettopp det, akkurat det man trenger for å bli frisk <3. Denne bloggen er helt fantastisk! Føler at det er et community for de med lignende problematikk og et slags forum der man ønsker å hjelpe andre og å bli hjulpet selv.

  Føler jeg har mye nyttig info jeg gjerne skulle delt selv altså. Ting jeg gjerne skulle ha fått hørt for 10 år siden, så hadde hele prosessen med å bli frisk sikkert gått ganske mye raskere.

  Si fra hvis du har lyst på et gjesteinnlegg, jeg skriver gjerne 😀

  Store klemmer til deg, og til alle dere modige jenter der ute ❤

  • Takk for fine ord, M 🙂 Jeg er veldig glad for å høre at du også har det bra! Fantastisk å se i kommentarene på bloggen her at jenter som har vært minst like langt nede som meg nå også er forbedret. Det bare gjør det så mye mer tydelig at det er fullt mulig å bli bedre! Også blir jeg glad av å tenke på at vi har tatt denne reisen sammen, og kommet ut på den andre siden; lykkeligere og sterkere. 🙂 Og jeg vil VELDIG GJERNE ha et gjesteinnlegg! Sender deg en mail så du får min mailadresse.. 😉

 2. Halloen,

  Så fint å høre at du blir bedre og bedre!
  Det du skriver om at kroppen må være klar før sex er så himla viktig! Kan ikke få sagt det nok. Men det er ofte sånn, for min egen del og kanskje også for dere at man skyver det litt i bakgrunnen noen ganger fordi man har lyst (i hodet) der og da eller fordi man tror man er klar men så er man det ikke likevel. Siden jeg har hatt Vestibulitt og kanskje Vulvodyni i mange år, så vil jeg dele noen viktige tips og råd! =) Som man må være obs på selv om man har kommet langt i helbredelsen.

  1. Viktig å ha en partner du faktisk tenner på! For min egen del så begynte jeg å bli bra da jeg ble forelsket og faktisk (ja det er sant) hadde veldig lyst. Jeg skjønte plutselig at det var annerledes enn med tidligere partnere og jeg kanskje ikke hadde lyst med dem. Dvs. dårlig sex/lite lyst på tidligere partner fra starten kan ha bidratt til sykdommen i utgangspunktet. Dette bunner vel i dette med å være KLAR der nede og ja, i hele kroppen, for å ha sex. Det gjør det mindre trangt og tørt rett og slett ;P

  2. Dersom du er på vei til å bli frisk, ikke gå fullstendig i kjelleren dersom det gjør vondt noen ganger. Det tar tid. Og gjerne er det sånn at dersom det går for lang tid mellom samleiene så kan det gjøre vondt første gangen igjen. Så min anbefaling er at man har sex regelmessig eller ihvertfall ikke la det gå for lang tid mellom hver gang. En gang i uken kan være for sjeldent =)

  3. Sov naken og ihvertfall uten truse

  4. Bruk vanlig dusjsåpe der trusa treffer (altså ikke noe på innsiden) og bak så klart 😛 Du trenger ikke og bør ikke bruke intimsåpe. Spyl bare med vann på innsiden av kjønnsleppene.

  5. Ikke godta at typen vil skippe forplay hele tida! Det er spesielt viktig for oss =)

  Kanskje treffer ikke disse rådene alle, men de har hjulpet meg mye. Ønsker god bedring til dere tapre jenter =)

 3. Hei!

  Så bra at du har det bedre om dagen! Det tror jeg mange lesere også har fått av å se.

  Er det noe spesielt du har fokusert på for å få kontakt med bekkenbunnsmuskulaturen? Samboeren min har prøvd dilering knipeøvelser, xylocain, atropinkrem og botox uten å få nok kontakt med musklene at de “slipper taket”. Hun sliter riktig nok mest med vaginisme og mindre med vestibulitt. Jeg håper at det er et punkt i behandlingen vi har oversett eller glemt.

  • Hei! Jeg har slitt med begge deler, og ble selv faktisk kvitt vaginismen først. Det som jeg følte hjalp meg mest på den fronten, var pusteøvelser, kombinert med bekkenøvelser. Hvis samboeren din hadde klart å få en rutine på å prøve slike øvelser kanskje to ganger i uka, i 10 minutter, tror jeg det ville gjort underverker.

   Her er det viktige å huske på når man gjør bekkenøvelser (knipeøvelser) når man har vaginisme: Strammingen er ikke fokuset! Vi strammer jo generelt FOR MYE, så å klare å stramme de musklene mer blir feil fokus. Allikevel øver vi på å stramme musklene, men det er bare for å få tak i dem, og fordi muskler alltid slapper lettere av hvis man spenner dem godt først.

   En knipeøvelse kan derfor bestå i å: puste dypt inn gjennom nesa, helt ned i magen, mens man prøver å stramme bekkenmuskulaturen. En god beskrivelse på hvordan man skal stramme er (sorry, her blir det litt grafisk) å se for seg at man ved hjelp av musklene skal presse en imaginær tampong lenger inn. Strammingen trenger man ikke holde så lenge, bare til man får tak, for eksempel. Når man så puster godt og sakte ut gjennom munnen, skal man samtidig kjenne bekkenmuskulaturen slippe tak. Jeg liker å visualisere at jeg puster ned i magen, forså å puste ut gjennom underlivet. Det gir jo ikke mening, men visualiseringen hjelper faktisk! Fokuset skal være på å slappe av, så man kan bli liggende og puste litt til man føler at man faktisk klarer å slappe av i musklene. Ikke før du kjenner avslappingen, kan du prøve å stramme på innpust igjen.

   Denne puste-/knipeøvelsen kan også gjøres i kombinasjon med for eksempel bekkenhev. Da ligger man på ryggen, trekker helene opp mot rumpa, og løfter bekkenet rett opp på innpust, mens man kniper. Så puster man ut og senker bekkenet sakte ned. Følelsen av å slippe ned bekkenet forså å legge seg på gulvet, bidrar til den deilige avslapningsfølelsen.

   I dag har jeg fått ganske god kontakt med bekkenmuskulaturen. Når man har det, kan man bare jevnlig kjenne etter om “Er jeg anspent nå?” og så kanskje gjøre et lite knip, eller bare kjenne etter om man kan få musklene til å spenne av igjen.

   Jeg vet det er frustrerende med vestibulitt og vaginisme. Man vil bare bli bra, og prøver alle disse forskjellige behandlingsmåtene, og ingen vet egentlig hvordan man skal bli frisk. Litt av poenget er å ikke stresse for mye med det. Hold fokus på øvelser i 10 minutter to ganger i uka, og utenom disse tidene; ikke tenk så mye på det. Nyt livet, gjør gode valg for sitt eget beste, og ikke fortvil for mye. Man kan bli bra.

 4. Hei!
  Jeg lurer på en ting, har hatt vestibulitt i ett år nå, men det går i berg og dalbaner, som det virker at det gjør for andre også.
  Det jeg lurer på er: Det virker som jeg har to “rift” på innsiden av kjønnsleppene. Kan vel på en måte si at det er en striper med litt “tagger”. Er det flere som har dette?
  Og har noen erfaring med å ha vært hos en hudlege for å få utelukket en hudsykdom? Har nemlig lest at en jente egentlig ikke hadde vestibulitt, men hun fikk det pga en hudsykdom.

  Takk 🙂

  • De to riftene du snakker om minner meg egentlig om de to punktene hvor vestibulitten svir aller mest.. Det er ikke rifter per definisjon, mer betent hud, eller en inflammasjon om du vil. Ville spurt en gynekolog om de faktisk så tegn til rifter, eller om det er bare sånn du ser ut nedentil 😉 for isåfall høres det fortsatt ut som vestibulitt for meg. Jeg har for øvrig aldri blitt testet for noe hudsykdom, men stoler også på at gynekologene ville sagt om de så noe… 😉

 5. Først og fremst: Så utrolig bra!
  Jeg ønsker bare å legge igjen en kommentar, for i fjor fant jeg mye støtte og god informasjon på denne bloggen da jeg slet. Jeg klarte ikke å ha sex med min (daværende) kjæreste, og det svei og gjorde så innmari vondt. Hele tiden. Som om jeg skulle revne eller at jeg ble knivstukket nedentil. Jeg sendte inn et spørsmål til denne bloggen om hvordan man skulle fortelle kjæresten sin det, og at jeg gruet meg til å fortelle han at jeg hadde Vestibulitt. Nok om det. For nå har det skjedd noe jeg ikke forstår (!?):

  Det ble slutt med min forrige kjæreste i februar 2015. Da slet jeg enda med vestibulitt, og jeg gruet meg til å bli singel. Hvordan kunne jeg nå finne en ny som godtok at jeg omtrent ikke kunne ha sex? Som fikk så vondt at jeg hadde lyst til å gråte hver gang jeg prøvde? Til og med med en kjæreste jeg stolte på og var trygg på? Månedene gikk og jeg hadde noen mindre vellykka one night stands i beruset tilstand.

  August 2015 begynner jeg på skolen igjen. Singel og glad. Jeg møter en utrolig hyggelig og kjekk eldre gutt. Vi er med hverandre hver dag siden. Og vi har sex! Helt smertefritt!!!

  Og nå er vi sammen. Jeg har ikke hatt ett eneste (bank i bordet) smerte-tilfelle, og skjønner egentlig ingenting av hva jeg slet med i høsten og vinteren 2014/2015. Er det et partnerskifte som skulle til? Jeg skjønner virkelig ingenting. Jeg har ikke noe vondt, ikke en antydning til svie engang!

  • Jeg husker deg! 🙂 Og uææ jeg er så glad på dine vegne!

   Så — jeg skal fortelle deg en ting som jeg ikke har fortalt denne bloggen enda.

   Da jeg var hos Jenny på Storo Mensendieck fortalte hun meg at av og til kunne et partnerbytte rett og slett fungere som kur…

   Jeg har aldri postet det, fordi jeg vet ikke helt hva jeg synes om den informasjonen, spesielt når man sitter her med en kjæreste man er veldig glad i. Men altså, ja, for mange er det bare dét som skal til!

   I ditt tilfelle så er det jo heller ikke så rart kanskje, du følte deg kanskje mislykket hver gang dere hadde sex, han viste kanskje en del skuffelse rundt tema, eller han fikk deg kanskje ikke kåt nok?

   Uansett hva som har skjedd. Her er mitt råd: nå er du frisk. Du har smertefri sex, hvilket betyr at det er ingen grunn til at du skal begynne å få vondt igjen.

   Jeg er så glad på dine vegne! ❤

 6. Tusentakk ❤

  Tenk på det. At et partnerbytte var det som skulle til, det er så rart! Og jeg er så overrasket og glad over at det nå er borte! (Men samtidig går jeg med en liten redsel for at det en dag skal komme tilbake, men det prøver jeg å ikke tenke på…).

  – Jeg skjønner deg veldig godt. Det er ikke den løsningen på problemet man ønsker å høre, når man har en perfekt kjæreste- en som man er veldig glad i. Jeg hadde heller ikke vurdert partnerbytte som løsning på vestibulitten min..

  Lykke til videre på ferden, så håper jeg det bare går bedre!

  • Det høres ut som meg, dette! Det var først når jeg ble forelsket med ny kjæreste at det ble bedre. =) Det hjalp kanskje litt på sexlysten også?? For meg hjalp det at han ikke var omskjært også! Happy for you!!

  • Det er derfor jeg sier at du nå må “godta” at du er frisk, på en måte. Hvis den frykten ligger bak der hele tiden, så kan det være grunn nok til at vestibulitten kommer tilbake. Effekten av å bare tenke at man er frisk er STOR. Jeg har selv erfart det. Den dag i dag går jeg både opp og ned, men selv om jeg hadde en dårlig dag for to dager siden, VET jeg at jeg kan ha en god dag i dag. Jo mer jeg tror på det, jo mer fungerer det også. Så derfor er det så viktig å tro på at du er frisk når alle tegn tyder på det. 🙂

   Angående partnerbytte så vil jeg selvfølgelig nevne for eventuelle lesere at dette ikke nødvendigvis er en kur. Men i noen tilfeller kan det også være det! Mange jenter er kanskje i forhold de egentlig ikke ønsker å være i, og da kan kroppen si ifra. Men alle må huske at det kan være mange grunner til at man har vestibulitt. 🙂 For min del har for eksempel kjæresten min vært mye av grunnen til at jeg har blitt så bra som jeg har blitt.

   Uansett, jeg ønsker deg MASSE lykke til fremover! 🙂 ❤

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s