Juntafil

Artikkel:

http://p3.no/jeg-matte-stoppe-opp-og-grate/

Radio:

http://radio.nrk.no/serie/juntafil#t=6m26s

PS: Sigrid er et pseudonym og bildet er ikke av meg. 😉

Advertisements

20 thoughts on “Juntafil

 1. Veldig bra jobba! Du er tøff som stiller opp og var utrolig flink til å svare for deg:-) flott at dette når ut til folk, og det blir tatt opp på et slikt program med veldig mange lyttere! Kunne ønske det også kom frem at man kan ha smerter hele tiden; vondt å sitte, sykle og ha på seg klær Og at det faktisk er veldig mange flere enn 1-2 prosent som har det. Det har jo tidligere vært anslått at 10% av jenter sliter med vestibulitt, og i USA sies det at det er opp mot 15%.

  • Jaa, jeg har tenkt litt på det jeg også. Grunnen til at jeg ikke snakket om de jentene er rett og slett fordi jeg ble rådet til å dele mine personlige erfaringer. Derfor valgte jeg å gi mitt perspektiv, siden det er det jeg kjenner best, og jeg har på en måte ikke helt rett til å snakke for de som har det verre enn meg føler jeg… Så stusset jeg litt over at de sa 1-2 % også, men jeg hadde ikke tallene i hodet på det øyeblikket. Etter litt research i dag kom jeg også over en engelsk artikkel som sa 15 % av verdens kvinner lider av dette. Er nok mange fler enn man tror… Uansett, takk for støtten, det betyr mye 🙂

   • Det skjønner jeg veldig godt! Og det var helt riktig at du delte dine erfaringer. Men syntes de andre kunne dratt frem dette perspektivet f.eks helsepersonellet. Har begynt å følge en del internasjonale grupper for jenter med vestibulitt på Facebook etc, og har lært en del nytt. De har forsket mye mer på dette i f.eks USA, og der skiller de på disse to typene av vestibulitt ; smerter hele tiden eller “kun” ved sex og direkte berøring.

   • Ja, du har helt rett i det. Og jeg synes faktisk også det gir mening å skille mellom disse to typene. Samtidig lurer jeg på om det er en glidende skala, eller om det faktisk er to forskjellige typer… Det er sikkert ikke godt å si.. Tror jeg skal prøve å finne noen til å fortelle en historie om den andre typen vestibulitt!

  • Beklager, mye poster fra meg nå. Så ikke svaret ditt. Jeg tror at det går over i hverandre. For meg startet det ved å kun gjelde ved berøring og sex, men ble etterkvart kroniske smerter hele tiden. Men det kan jo også sikkert variere. Fy søren, det burde vært så mye mer fokus på dette, forskning og kunnskap blandt helsepersonell!

   • Av og til skulle jeg ønske at jeg studerte fysioterapi. Da skulle jeg HELT KLART forsket på dette etter studier. Det er jo kjempeinteressant og sååå mye mulig fremgang!

 2. Enig! Skriver masteroppgave nå, og har tenkt flere ganger at jeg kunne ønske jeg kunne forsket på dette i stedet 🙂

 3. Jeg pleide å ha smerter også utenom sex da min vestbulitt var på det verste. Da kunne jeg ha smerter i mange dager/uker i strekk, men det var periodevis – med opphold innimelom hvor det ikke var konstant vondt.

  Det hender fortsatt innimellom at jeg har smerter også utenom sex, spesielt rett før mens, men det er mye mindre nå enn for et par år siden.

  Jeg har ikke tenkt på dem som ulike typer vestibulitt (da har jeg i hvert fall hatt begge samtidig), men heller at det var avhengig av hvor ille vestibulitten min var. Selv om den konstante smerten forsvant i perioder, så hadde jeg fortsatt smerter under sex.

  Gynekologen min har i hvert fall ikke skilt mellom de to, og jeg tror det er et spekter av “alvorlighetsgrad” heller enn to separate ting 🙂

  • Ja, ikke sant. Fint å høre fra noen som har hatt det såpass ille også! Personlig kjenner jeg faktisk ubehag ved tampong, og av og til litt sviing når jeg har på meg olabukse og har en dårlig dag. Olabukse OG tampong er faktisk skikkelig ubehagelig, jeg vet ikke helt hvorfor.. Kanskje er man mer sensitiv rundt mensen-uka.

 4. Absolutt verre rundt mensen! Kjenner meg veldig godt igjen i beskrivelse til K over. Og stram olabukse er døden 😁

 5. Hjelpe meg! Nå er 10kg av min skuldre borte.. etter 5 år med dette tullet har jeg endelig fått svar! Etter besøk hos leger, gynekologer og sexologer uten at de har funnet ut noe, er svarene endelig på plass! Det er heldigvis et tilbakelagt kapittel da det gikk over etter en fødsel. Men redselen for at det skulle komme tilbake alltid ligger der. Nå vet jeg hva jeg evt kan gjøre 😀 Noe så fantastisk deilig! Jul/påske/bursdag og 17.mai på en dag dette! Takk for at du deler! Og at det kom ut på en så kjent side som NRK..

  • Denne meldingen betyr ALT for meg! Jeg sa til meg selv at hvis jeg kunne gå fra denne opplevelsen og bare vite at jeg har hjulpet ÉN JENTE – så skal jeg prise meg lykkelig. TAKK for at du skriver til meg, tusen tusen takk! Og hvis jeg kan si en ting: Fokuser heller på å være glad for at det er borte, enn frykte at det skal komme tilbake. Jeg har faktisk hørt før at det kan gå over ved fødsel, så stol på at du faktisk er frisk! Det er viktig å ha riktig innstilling i hodet også. 🙂

 6. Så fantastisk! Tror det må være veldig mange som har fått dette med seg, har allerede fått mld fra tre venninner med lenke. Tenk på alle de du har hjulpet, både via denne bloggen og intervjuet 👍😊

 7. Har fulgt deg helt fra starten, og fikk diagnosen ca samtidig som deg. Syns det er sinnsykt modig gjort av deg å være med i det radiointervjuet, hørte på det sammen med kjæresten! 🙂 Kjente meg igjen i så mye du sa, sviing under dobesøket etter sex og frustrasjon over “hvorfor meg??”
  Så utrolig bra at du bidro til å spre informasjon om denne hersens sykdommen vår 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s